KUT

Door de prikkelende waarde die uitgaat van geslachtsgemeenschap en alles wat daarmee samenhangt, rust er vanouds een taboe op het gebruik van woorden die de geslachtsdelen beschrijven. Het woord is evenwel sedert lang in gebruik. Op zoek naar de oorsprong heeft men het in verband willen brengen met het Gotische qiþus en het Oudengelse cwyðða, welke allebei moederschoot betekenen.[1]

Volgens een meer prozaïsche verklaring is het woord ontstaan als medische terminologie. Het is de afkorting van “korte urinetrechter“, en het woord lul is verkort “lange urine-leider”. Wie deze opmerking het eerst maakte is evenmin bekend.

Het woord kont is een genasaliseerde variant van kut, die men in de zeventiende eeuw nog als synoniem ervoor gebruikte, maar sindsdien langzaam in betekenis verschoof, aanvankelijk tot aars, later tot zitvlak. Opmerkelijk is dat het woord kont in de loop van de jaren steeds aanvaardbaarder werd, terwijl kut als onverminderd grof werd beschouwd. Men kan dit vergelijken met het Engelse “cunt”, dat echter (nog steeds) “kut” betekent. Cunt en kont zijn hierdoor valse vrienden geworden.

In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het woord populair als krachtterm, die qua betekenis min of meer gelijkstaat aan het shitScheißemerdemierda etc. uit andere talen en als aanzienlijk minder aanstootgevend wordt ervaren dan vloeken als godverdomme of als verwensingen bedoelde ziekten als kankertering en tyfus. In studentenmilieus werd de uitdrukking volkomen kut (bedoeld als komische tegenstelling tussen het formele volkomen en het platte kut) populair. Als eufemisme wordt het woord wel uitgewerkt als niet-bestaande afkorting. Een dergelijk backroniem is bijvoorbeeld kwalitatief uitermate teleurstellend of kuis uw taal. Bij het werken met computers kan de term worden verzacht door er “Peest!” achteraan te roepen, de toehoorders bedottend met de suggestie van knip- en plakwerkzaamheden (Cut & Paste).

Het woord wordt ook gebruikt als voorvoegsel om de pejoratieve lading over te dragen op willekeurig ieder woord. Als exemplarisch voor het kwetsende karakter is het woord kut-Marokkaan sinds 2002 een eigen leven gaan leiden in de media.

Bron: Wikipedia

12 februari 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s