Wikipedia’s other half

’s Werelds grootste online encyclopedie Wikipedia is lang niet zo compleet als het bedrijf zou willen. Tijdens de jaarlijkse Wikimania conferentie liet Jimmy Wales – één van de oprichters- weten dat het aantal vrouwelijke redacteuren maar niet wil stijgen. Maar liefst 78% van de artikelen wordt aangedragen door mannelijke auteurs. En niet alleen het redacteurenbestand van Wikipedia kan meer vrouwen gebruiken; bij de inhoud van de artikelen lijkt er ook een blinde vlek te zijn voor vrouwen.

Vrouwennetwerk FemTechNet start daarom het Wikistorming-project, zodat aan vrouwen ook zichtbaar worden op de site. Studenten van de online cursus “Feminism and Technology” krijgen een lijst met vrouwen die een grote rol spelen in de wetenschap, om zo na te gaan of zij al opgenomen zijn in de encyclopedie. De studenten gaan misstanden rechttrekken, voegen nieuwe informatie toe en screenen artikelen op gendervooroordelen.

Wikipedia wil dus haar deuren wijd openzetten voor vrouwen, maar kan nog niet spreken van een open huis. Sue Gardner (leidinggevende bij Wikimedia, het moederbedrijf van Wikipedia) wees dan ook op de drempels voor vrouwelijke redacteurs. Bijvoorbeeld de ‘delete’-cultuur van Wikipedia, waarbij artikelen kunnen worden verwijderd als ze niet door de keuring komen. Daarbij sneuvelen namelijk vaker artikelen over vrouwelijke auteurs dan biografieën van pornosterren of mannelijke sporthelden.

Bron: Opzij

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s